Zomerkampen in huisje de Brandaris van 1952 tot 1956

 

 

 

 Terug naar West a/Zee verhalen

 

Vakantiekampen in huisje de Brandaris in de zomers van 1952 tot 1956

 

Onderstaande herinneringen zijn van Liesbeth Veenendaal die met haar broers en zusjes in de zomers van 1952 tot 1956 enkele weken naar een zomerkamp mochten in het huisje de Brandaris.

Er zijn ook nog een 5 tal leuke foto's die we binnenkort op de site hopen te plaatsen.

 

 

Ons gezin woonde van 1946 tot begin jaren zeventig in Leeuwarden en wij gingen naar een min of meer particuliere kleuterschool. Daar wisten wij toen niets van, maar dat begrepen wij later.

De school werd geleid door juffrouw Bender, een gedreven opvoedster.

Samen met een aantal anderen deed zij die school.

In de zomer was er de mogelijkheid voor kinderen om één of meerdere weken naar Terschelling te gaan waar juffrouw Bender samen met medewerksters van de kleuterschool, waaronder mevrouw Lebbink, in Leeuwarden en vrijwilligsters het huisje Brandaris openstelde voor die kinderen. De oudste kinderen uit ons gezin zijn daar meerdere keren geweest. Wij bewaren daar goede herinneringen aan. Wanneer wij er over praten komen er allerlei details naar boven, waarvan wij dachten die niet meer te weten. De oudste kinderen hebben alle drie nog verschillende ansichtkaarten in hun bezit die onze ouders stuurden om ons op de hoogte te houden van hoe het thuis was.

Henk Cupido, de chauffeur van het busjes dat de groepen kinderen van de boot naar het huisje bracht en aan het eind weer terug naar de boot. Ook kwam hij voor tochtjes naar dodemanskisten met een busje voorrijden.

De kinderen werden betrokken bij eenvoudige klusjes. Zo leerden wij dat aardappelen schillen ook “piepers-jassen” genoemd kon worden.

Een andere herinnering is dat er toen nog veel stookolie op het strand voorkwam. Op één van de foto’s is te zien hoe na ieder bezoek aan het strand de voeten werden gecontroleerd en schoongemaakt.

Ook werden stukken pril duin ingeplant met helmgras dat we dan op aanwijzing van iemand ergens mochten plukken waar er overvloed was.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Onze herinneringen bestrijken de periode 1952 tot en met 1956.

 

 

 Terug naar West a/Zee verhalen